De Koning
De Echte Bakker

Tel: 078-6761938 
Bereikbaar t/m 17:30 uur

Tel: 06-51660491
Tussen 18:00 t/m 22:00 uur

Facebook Community
Facebook
Pinterest

Blogarchief

Onderweg naar het najaar

Het schepijs is nog beperkt verkrijgbaar en de R in de maand en dat betekent traditie getrouw PEPERNOTEN in onze winkels. Evenzo als de ronde gevulde speculaastaartjes, speculaas en amandelstaven.

Ja, we zijn onderweg naar het najaar. Als de R in de maand is zeggen wij altijd “drie keer knipperen met je ogen, dan zijn we zo bij oud en nieuw” en elk jaar komt dit weer uit. Figuurlijk dan. Het najaar heeft wel wat in de bakkerij. Heerlijke geuren verspreiden zich in onze omgeving en zijn van verre te ruiken.

De Najaarsbeurzen zijn al gepland, hier gaan we nog meer inspiratie opdoen voor heerlijke najaars producten.
Dus nu nog even een lekker ijsje voor dat de vitrine vol gaat met ons prachtige herfst assortiment! Mm doet maar yoghurt kers.

Om al vast een kijkje te nemen naar ons najaars assortiment, klik onderaan op 'Bekijk hier!'.
Nog niet alles is verkrijgbaar, maar wilt u op de hoogte blijven van ons assortiment, meld u dan aan in onze winkels via een inschrijfformulier. 

Gr. 

Heleen de Koning
De Koning, De Echte Bakker

Paardenmarkt Numansdorp

Woensdag 8 juni 2016, Paardenmarkt Numansdorp

Als traditie getrouw verkopen wij Peperkoek en Bolussen op de paardenmarkt te Numansdorp. Dit jaar hebben we er voor gekozen om het deeg van de bolussen ter plaatsen te draaien en de bolussen vers voor het oog van de klant te maken en bakken door Alwin de Koning volgens familie recept. Zodoende kunt u genieten van een heerlijke warme bolus, zeg nou zelf u wordt hier toch ook blij van?

De peperkoek vergt veel meer voorbereidingstijd dit kan niet ter plaatsen gemaakt en gebakken worden. Hiervoor kiezen wij voor om dit product in onze trendy bakkerij te Puttershoek te bereiden en te bakken. Volgens familie recept. Onze peperkoek is heerlijk gekruid, vetvrij en super lekker, wat wilt u nog meer voor een heerlijk verantwoordelijk tussendoortje. 
Laat deze traditie niet verloren gaan.

Gr.

Heleen de Koning
De Koning, De Echte Bakker

Micro blog, Koffie-Machine-Apparaat

Puttershoek, 27 mei ’16

Op de vraag via: https://www.facebook.com/bybakkerijdekoning.nl/ 'Wie weet wat voor machine/apparaat er niet mag ontbreken bij ons in de bakkerij?'
Hier kwamen de volgende antwoorden op binnen:  kassa, Bongard oven, bakkers oven, weegschaal.

Dit zijn zeker machines/apparaten die nodig zijn maar waar ik tegen aangelopen ben is dat als er geen KOFFIE machine/apparaat aanwezig is in onze bakkerij dat de bakkers moeite hebben om de andere machines/apparaten te bedienen.

Ik zal een voorbeeld noemen, op een zaterdag kreeg ik een telefoontje van Alwin. “Heleen kan jij de water koker meenemen en oplos koffie, deze nacht hebben we zonder koffie gewerkt en dat is niet alles”! Ik zal jullie vertellen de bakkers waren nog nooit zo blij als toen, toen ze mij binnen zagen komen in de bakkerij.

Dus de conclusie is zorg voor de bakkers dat de koffie machine/apparaat altijd paraat staat. Maar ja ook die kan wel eens zin hebben in een koffie pauze.  

Gr.

Heleen de Koning
De Koning, De Echte Bakker

Koningsdag

Koningsdag: memories

Op 27 april is het Koningsdag. Bij Koningsdag denk ik terug naar mijn jeugd, Koninginnedag 30 april. De dag waarop mijn moeder altijd jarig was. Een dag vol gezelligheid en waarop ik mijn gehele familie kon ontmoeten. De dag van oranje gebak, en gezelligheid,  spelletjes  en  gesprekken voeren tot in de late uurtjes. Na de troonwisseling in het jaar 2013 heeft de Koning de datum van 30 naar 27 april  gewijzigd en valt de verjaardag van mijn moeder na ruim 57 jaar op een “gewone dag”.  En zal haar verjaardag nooit meer zijn zoals hij altijd is geweest. Daardoor is Koningsdag voor ons gewijzigd van familiedag naar een landelijke feestdag. 

Koninginnedag: geschiedenis

Op 31 augustus 1885 werd voor het eerst Prinsessedag gevierd. Dat was de verjaardag van prinses Wilhelmina. Prinsessedag is de voorloper van Koninginnedag. De eerste echte Koninginnedag werd gevierd na het overlijden van koning Willem III in 1890. Koninginnedag was toen vooral een feestdag voor kinderen, omdat het ook de laatste dag van de schoolvakantie was. Later kregen steeds meer mensen een vrije dag op Koninginnedag en groeide het uit tot een nationale feestdag.

 

Koningsdag: Bij ons in de Bakkerij

Bij ons in de bakkerij is het altijd FEEST! Alles kleurt oranje en de sfeer zit er altijd goed in.  Oranje Tompouce is de klapper van de dag. Traditie getrouw eten op Konings dag een heerlijke Tompouce!


Dit jaar gaan wij voor het eerst open op Koningsdag! Met een aanpassing in ons assortiment dat bestaat uit; oranje tompoucen, oranje donuts, oranje soezen, oranje fondant cake, hoeksewaarder, tarwe en wit brood, eierkoeken, rozijnenbollen en witte broodjes.

Geniet van KONINGSDAG.

Lieve groet,

Heleen de Koning
De Koning, De Echte Bakker
Bron info:  www.rijksoverheid.nl

Valentijn

Valentijn

Op 14 februari is het Valentijnsdag. De dag waarop ik graag extra aandacht schenk aan mensen die me lief en dierbaar zijn. Mijn man Alwin en onze zoons Mels, David en Daniël. Graag drinken wij een lekker kopje koffie en chocomel met iets lekkers vanuit de bakkerij, en genieten van ons samen zijn. 
Ook keuvelen Alwin en ik over wat zouden de jongens gedaan hebben voor een Valentijn, en wat zullen ze zelf krijgen?

Legenden van Valentijn
Volgens de versie van de Legenda aurea werd Sint-Valentijn om zijn geloof vervolgd en persoonlijk ondervraagd door de Romeinse keizer Claudius II. Claudius was onder de indruk van Valentijn en probeerde hem onder doodsbedreigingen over te halen tot het heidense geloof van de Romeinen. Valentijn weigerde en probeerde zelfs Claudius te bekeren tot het christendom, waardoor hij veroordeeld werd tot de dood. Vlak voor zijn executie zou hij een wonder verricht hebben door de blinde dochter van zijn cipier te helen.

Aangezien de Legenda aurea geen connectie met sentimentele liefde geeft, is er in moderne tijden een portret van Valentijn gefabriceerd, dat hem weergeeft als een priester die weigerde een tot op heden onbekende wet van Claudius II, die het jonge mannen verbood te trouwen, uit te voeren. De keizer zou dit gedaan hebben om zijn leger te verbeteren, in de veronderstelling dat getrouwde mannen slechtere soldaten waren. De priester Valentijn voerde echter in het geheim de trouwplechtigheden uit. Toen Claudius hier achterkwam, liet hij Valentijn arresteren.

Een andere moderne verfraaiing van de gouden legende wordt verzorgd door History.com, die vele malen herhaald is, echter zonder enige historische basis. In de avond voor hij geëxecuteerd zou worden, schreef Valentijn zelf de eerste "valentijnskaart", geadresseerd aan de blinde dochter van de cipier Asterius, getekend "Van jouw Valentijn". Toen de dochter het vast had, kon ze weer zien en het briefje lezen.

Bij ons in de bakkerij

Ook besteden wij veel liefde aan ons vak, ons motto is “ We Love to Knead – We Knead to Love” 
Rondom Valentijn bent u ook bij ons aan het juiste adres. Voor heerlijke Valentijn chocolade, LOVE cake, bavaroise tompouce, roze slagroom soesjes, Harten TAARTEN en NIEUW in ons assortiment: Jammie smul en ontbijt box.

Geef liefde, tijd en aandacht aan elkaar! Een kleine moeite, groot plezier.

Lieve groet,

Heleen de Koning
De Koning, De Echte Bakker
Bron info: Wikipedia

De Geur van Speculaas

Wat was het deze afgelopen week een prachtig herfstweer, en wat doet dan de geur van verse speculaas je dan goed!

De herkomst

Speculaas, in België ook speculoos, is een sterk gekruide, oude soort koek, meestal − maar niet uitsluitend − hard, droog en plat, die in de vorm van verschillende voorstellingen wordt gebakken en vooral omstreeks het sinterklaasfeest en tijdens de adventstijd populair is. De oudste bronnen betreffende speculaas spreken ook van bruiloften en kermis. De laatste decennia is het echter normaal geworden het hele jaar door speculaas te eten, vooral bij de koffie of thee, bij ijs of fruitsalade. Speculaas wordt voornamelijk in Nederland en België gemaakt en gegeten, alsook in het Duitse Westfalen en het Rijnland, Luxemburg en Noord-Frankrijk. “

Bij ons in de bakkerij

Speculaasjes worden bij ons in de bakkerij het gehele jaar door gebakken, tijdens het najaar vergroten wij ons assortiment in speculaasjes met of zonder amandelen, speculaas brokken met of zonder amandelen, speculaas taartje of staaf met amandelspijs, en net voor Sinterklaas bakken wij de kleine en grote speculaas popjes en poppen.

Heerlijk als je dan ook nog bedenkt dat onze Speculaas brokken bekroond zijn met 5 Sterren!
Dan eet je met een goed gevoel een ‘bekroond’ stukje speculaas!

Eet smakelijk!

H.T. de Koning
De Koning, De Echte Bakker
Bron info: Wikipedia

Brood

Historie

De geschiedenis van brood gaat terug tot ongeveer 30.000 jaar geleden. Brood zou zijn ontstaan toen voor het eerst graankorrels werden gekneusd met een steen en daarna gemengd met water, waardoor een soort pap kon worden bereid. Egypte wordt meestal aangeduid als de oorsprong van gerezen brood. Toen de kwaliteit van het graan het toeliet kon pas op grotere schaal brood in Europa worden gebakken. In de 12e eeuw werd brood de basis van het volksvoedsel. Een gemiddelde Nederlander eet ongeveer 4 boterhammen per dag.

Regelgeving

Omdat er in brood jodiumhoudend bakkerszout wordt gebruikt is brood een belangrijke bron van jodium in onze voeding. Het gebruik hiervan is vastgelegd in een convenant waardoor de overheid het gebruik hiervan stimuleert, het is niet wettelijk verplicht. Dit is gedaan om de jodiuminname onder de bevolking te laag was. Een tekort aan jodium in de voeding kan leiden tot struma (schildkliervergroting) en hypothyreoïdie (verminderde schildklierwerking). Naast het tekort aan jodium krijgt het overgrote deel van de Nederlandse bevolking te veel zout binnen (meer dan de maximale aanbeveling van 6 gram per dag). Dit is gebleken uit een rapport van het RIVM. Een te hoge zoutinname kan de kans vergroten op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Hierdoor heeft de Nederlandse levensmiddelenindustrie gewerkt aan een zoutreductie in voedingsmiddelen zoals brood.

Koolhydraten

Brood bevat koolhydraten, Koolhydraten geven het lichaam energie. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn koolhydraten erg belangrijk. De hersenen kunnen zelfs niet zonder glucose, een soort koolhydraat. Koolhydraten zijn niet ongezond, zoals dat de laatste tijd vaak word geroepen, we hebben ze juist nodig! En in het bijzonder volkorenbrood is gezond omdat het wordt gemaakt van de hele tarwekorrel en vezels, vitamines en mineralen bevat.

In het nieuws

Deze week is bekend gemaakt dat de Gezondheidsraad in de nieuwe richtlijnen voor gezonde voeding het belang van volkoren voor gezondheidswinst vaststelt. Het advies luidt om tenminste 90 gram bruinbrood, volkorenbrood of andere volkorenproducten onderdeel te laten zijn van een gezond voedingspatroon. De Gezondheidsraad stelt dat door het dagelijks eten van minimaal 3 volkorenboterhammen, de vezels in dit volkorenproduct een positief effect hebben op de bloeddruk en zorgen voor een lager risico op beroerte en coronaire hartziekten. Daarnaast verlagen volkorenproducten het risico op het ontstaan van diabetes en darmkanker. Verder concludeert de Gezondheidsraad dat overtuigend is aangetoond dat de vervanging van suikers door zetmeel het LDL-cholesterol, een risicofactor voor coronaire hartziekten, verlaagt.

De passie van uw bakker

Brood is iets heel bijzonder, brood leeft. Met alleen de beste bloem, water, gist of desem en een beetje zout kun je een heerlijk brood maken. En door het toevoegen van de hele vermalen korrel, zaden en pitten maken we het lekkerste volkoren en meergranen soorten. Bij het produceren van ons brood zijn de “3 Ts” voor ons belangrijk. Tijd, Temperatuur en Toewijding. Alleen zo ontstaat het smakelijkste ambachtelijke brood. Voor ons assortiment kunt u kijken in onze webshop via onderstaande link.

Gr.

H.T. de Koning
De Koning, De Echte Bakker
Puttershoek, 7-11-2015
informatie bron:   - De Koning, De Echte Bakker, NBC, Gezond Leven, Voedingscentrum, Wikipedia

Oliebollen

Van oliekoek naar oliebol

Eeuwenlang aten de Nederlanders platte oliekoeken. Waarschijnlijk werden de eerste oliebollen in de achttiende eeuw gebakken. Toen raadden kookboeken als De volmaakte Hollandsche keukenmeid meer olie aan om in te bakken, waardoor de koeken de ruimte kregen om boller te worden. Platte koek en ronde bol bestonden nog lang naast elkaar. In de loop van negentiende eeuw kreeg de bol steeds meer aanhang. In 1868 nam de Van Dale het woord 'oliebol' op. Dat het toen toch nog geen algemeen gebruikte term was, blijkt uit het Woordenboek der Nederlandsche taal van 1896. Daarin wordt 'oliekoek' nog als meer gebruikelijke benaming genoemd. Maar daarna ging het snel; vanaf begin twintigste eeuw wordt alleen nog over oliebollen gesproken.

Oliebollen beslag
Oliebollenbeslag wordt doorgaans gemaakt van bloem, eieren, gist, wat zout en melk en water. Het beslag dient veertig tot zestig minuten te rijzen, zodat de oliebol voldoende luchtig wordt. In Vlaanderen zijn de bollen doorgaans niet gevuld. In Nederland houden we van een vulling van krenten, rozijnen en appel. Ook kunnen bijvoorbeeld sukade of sinaasappelsnippers worden toegevoegd. De meeste mensen bestrooien hun oliebol voor consumptie met poedersuiker.

De passie van uw bakker
Over ons beslag valt niet te twisten,  jaren van kennis en  ervaring, juiste inkoop en gevoel voor het hele proces, de juiste mensen op de juiste plaats, maakt dat we onze oliebollen steeds weer bekroond zijn door het Echte Bakkers Gilde. Alwin de Koning is als kleine jongen begonnen met bakken, en nu staat hij samen met zijn zonen te bakken. Mels en David zijn al bekende gezichten in onze oliebollen kraam.

Kijk voor ons assortiment in onze webshop.

Gr.

H.T. de Koning
De Koning, De Echte Bakker
Puttershoek, 21-11-15

Inspiratie opdoen, Vakgroep Online NBOV.

Het was ook een geweldige middag, in deze groep gaan we onder leiding van Martin van Dam aan de slag met onze webshop, we leren van elkaar, wat je juist wel moet doen, maar ook wat je juist niet moet doen, dan na het harde werken eten we een lekkere kop soep en belegd broodje met zijn allen. Tijdens deze tafel gesprekken kom je ook tot ideeën! Ik zeg tot de volgende keer!

Graag sprak ik over onze website en webshop.

Hebt u een vraag dan beantwoord ik die graag persoonlijk via heleen@bakkerijdekoning.nl

Voor nu wens ik u een fijne dag toe,

Groet,

H.T. De Koning
De Koning, De Echte Bakker

Een heerlijk avondje van A tot Z

SINTERKLAASAVOND IS MISSCHIEN WEL DE GEZELLIGSTE AVOND VAN HET JAAR. OF JE NU JONG OF OUD BENT! KINDEREN GENIETEN VAN DE SPANNING RONDOM DE KOMST VAN SINT EN PIET, OUDEREN BROEDEN OP DE MOOISTE GEDICHTEN OF DE MEEST SPRAAKMAKENDE SURPRISES. OOK MET VRIENDEN OF FAMILIE LEVERT 5 DECEMBER EEN HEERLIJK AVONDJE OP. EN DAT MAAK JE NATUURLIJK COMPLEET MET ALLERLEI LEKKERS VAN DE AMBACHTELIJKE BAKKER!

M van boterletters Boterletters of roomboter amandelstaven worden gemaakt van bladerdeeg en amandelspijs. Je vindt ze in allerlei soorten en maten en vooral ook in heel veel verschillende kwaliteiten. Een (banket)bakker gebruikt eerlijke, zuivere grondstoffen voor zijn producten. Zijn amandelspijs is gemaakt van echte, goede amandelen en kent de juiste verhouding tussen amandelen en suiker. Zijn bladerdeeg is bovendien gemaakt met roomboter. En dat proef je!

Een Sinterklaasfeest is niet compleet zonder chocoladeletters. De (banket) bakker maakt de allermooiste van gespoten chocolade met soms versieringen van marsepein of andere kleuren chocolade. Chocoladeletters bestaan sinds halverwege de negentiende eeuw. Voor die tijd waren cacaobonen erg kostbaar en er was nog geen goede manier ontdekt om ze te verwerken. Pas in de negentiende eeuw werden er technieken en methodes ontwikkeld om vormen van chocolade te maken. Niet alleen chocoladeletters, maar ook gewone repen of tabletten zijn pas sindsdien te koop.

Marsepein wordt gemaakt van amandelen en suiker. Een (banket)bakker gebruikt twee delen amandelen en één deel suiker voor zijn recepten. Soms maakt hij marsepein van één deel amandelen en één deel suiker. De marsepein wordt dan fijner van structuur en is heel geschikt voor het maken van decoraties of figuurtjes. De kwaliteit van marsepein kan erg uiteenlopen. Dit heeft te maken met de verhouding tussen de amandelen en suiker, maar ook met de kwaliteit van de gebruikte amandelen. Soms worden er zelfs niet eens amandelen, maar bijvoorbeeld witte bonen gebruikt om marsepein te maken. Je kunt je voorstellen dat dat heel anders smaakt. Witte bonen komen er bij de ambachtelijke bakker niet in!

Een pepernoot is beslist geen kruidnoot. Eigenlijk zijn deze twee slechts verre familie van elkaar. Een pepernoot is vooral familie van taaitaai en een kruidnoot is familie van speculaas. Vandaar dat pepernoten een beetje taai zijn en kruidnoten lekker knapperig. Pepernoten en kruidnoten kunnen daarom ook niet bij elkaar worden bewaard. Samen in een trommel worden de pepernoten hard en kruidnootjes taai, waardoor ze hun lekkere eigenschappen verliezen.

Sinterklaas staat bekend als grote kindervriend. In de zeventiende eeuw was hij echter ook de beschermheer van het huwelijk en het gezinsleven. Rondom 5 december gaven jongemannen daarom de meisjes die ze leuk vonden een klein cadeautje als liefdesverklaring. Vaak waren dit lekkernijen van marsepein, zoals worteltjes, appeltjes of noten.

Alles voor dit heerlijke avondje vind u in onze winkels!
En via onderstaande link. 

Gr.

 

Kerststol

KERSTSTOL EEN KLASSIEKER! 
MET AMANDELSPIJS – MET RUM, NOTEN EN AMANDELSPIJS

Tijdens de feestdagen nemen we uitgebreid de tijd om te ontbijten of te lunchen rondom een mooi gedekte tafel. Daarop mag een klassieke KERSTSTOL van de Echte Bakker niet ontbreken. Lekker met roomboter!

Een kerststol is van origine een Duits luxe brood, ook wel Weihnachtsstollen of Christstollen genoemd. Het is een krenten- rozijnen brood gevuld met échte amandelspijs, en met de variant krenten- rozijnenbrood gevuld met échte amandelspijs, rum en noten. Het brood kent een lange, Duits geschiedenis. De introductie in Nederland is nog raadselachtig, maar heeft waarschijnlijk in de negentiende eeuw plaatsgevonden. De langwerpige vorm van het brood zou volgens sommige historici verwijzen naar een ingebakerd kindje, ofwel het kerstkind. Anderen zeggen echter dat met die vorm de ruimte op de ovenvloer beter kan worden benut.

Een kerstbrood bakken is een tijdrovende bezigheid. Het deeg van een stol moet namelijk meermalen de tijd krijgen om te kunnen rijzen. Het geheim van een lekker kerstbrood schuilt dus in de juiste ingrediënten én in de behandeling daarvan. Vakmanschap is een voorwaarde!

Serveer- en bewaartip:
Snijd eerst een sneetje uit het midden. Zo kun je naderhand de twee helften weer tegen elkaar aanleggen om uitdrogen te voorkomen.

Kerststol bestellen dat kan bij ons via onderstaande link.

Gr.


H.T. de Koning
De Koning, De Echte Bakker
Puttershoek, 21-12-2015

In de week van: Geslaagd-Foodmarkt-Vaderdag

Een week van, Gezelligheid, Uitdaging en Samenwerking!

Geslaagd zijn of herkansen, Food markt kraam te Puttershoek, met poffertjes en wafels! Vaderdag weekend, een weekend waar de klant vader wilt verrassen met smaakvolle producten! Wij beleven het allemaal!

Gefeliciteerd! Je bent geslaagd, een warm woord en een gesprekje bij de toonbank maakt het dat wij de spanning mee beleven! Niets is dan leuker om de feest vreugde te versterken met een heerlijke taart! Fijne avond! En dan vakantie, geniet ervan hoor!

Mam, ik wil graag poffertjes met slagroom. En ik een smurfen wafel met slagroom! Heerlijk toch als kinderen met ouders aan je kraam komen om iets lekkers uit te zoeken! Dit noemen wij nu verwennerij!

Doe mij maar die groene taart, Heineken. En ik ga voor de rode, Jupiler, deze heerlijke marsepein taartjes waren een geweldig succes! Vaderdag, ja de meeste vaders houden van bier, en nu konden de kinderen lekker meegenieten. Maar dan zonder alcohol.

O ook zo lief, een jongen voor de toonbank, hij kocht een Vaderdag big shopper tas, wat was hij trots! Je zag dat hij er voor gespaart had, en als hij dan nog net twee minuten wacht krijgt hij warme croissants in zijn tas! Zo’n situatie raakt me, maar ja je kan er niet lang bij stil staan want wie weet stond u of jij al te wachten op u of jou bestelling die we met liefde en passie gemaakt hebben! Fijne Vaderdag!

Deze week was een speciale week! Vol uitdaging, vol gezelligheid en samenwerking. In zo’n week moet je sterk in je schoenen staan. Op elkaar kunnen vertrouwen en bouwen. Aan het einde van de zaterdag voel je wel dat het tijd is om naar huis te gaan.

Gr.

Heleen de Koning
De Koning, De Echte Bakker 

De Koning, De Echte Bakker

Oranjeplein 14
3297 CV Puttershoek
078-6761938
078-6766782
maandag 08:00 - 17:30
dinsdag 08:00 - 17:30
woensdag 08:00 - 17:30
donderdag 08:00 - 17:30
vrijdag 08:00 - 20:00
zaterdag 07:30 - 17:00
zondag Gesloten

De Koning, De Echte Bakker

Noord Voorstraat 31
3295 BL 'S-Gravendeel
078-6732276
maandag Gesloten
dinsdag 08:30 - 13:00
13:30 - 17:00
woensdag 08:30 - 13:00
13:30 - 17:00
donderdag 08:00 - 13:00
13:30 - 17:00
vrijdag 08:30 - 17:00
zaterdag 08:00 - 15:00
zondag Gesloten